Wandeling

Hou je van een goede wandeling, in de winter met een aangenaam klimaat.
Dan is deze nieuwsbrief echt iets voor jou.

Wandeling van Calpe naar Moraira

De kustlijn van de Costa Blanca is dooraderd met Calla’s. Mondingen van riviertjes in zee, die een kleine baai vormen. Ook wel Calla genoemd. Soms met zand, meestal met grind en rotsen. Er zijn er tientallen en die tussen Calpe en Moraira. Maar ook verderop richting Jávea en Denia, later meer hierover. Ze zijn bijzonder omdat het achterland snel hoger wordt. En de insnijdingen gevormd door het afvloeiende water, daarmee dieper worden.

Kwaliteit wandelpaden

Al wandelend langs de kustlijn is de beleving haast nog mooier. Met soms fantastische luchten, hoge rotswanden. Afgewisseld met kleine strandjes en een eigen verhaal. Naast het verschijnsel van de Bandera Azul (blauwe vlag). De internationale onderscheiding voor de kwaliteit van een strand en het water. Die elk jaar wel of niet door de FEE, Foundation for Environmental Education, aan een strand wordt toegekend. Is er sinds 2011 een nieuwe (ecologische) categorie Senderos Bandera Azul bijgekomen. Dit betekent dat het informatieve en educatieve gehalte langs de wandelpaden aan de kust een grote rol speelt. Om bewustwording voor een gezond milieu te bevorderen. Het wandelpad langs de Benissa kustlijn heeft deze toekenning in 2011 gekregen. Belangrijk zij hebben als enige in de provincie Alicante gekregen.

Mooie wandelpaden

Geen wonder dus dat de (lokale) overheid daarom langs veel kusten mooie wandelpaden gerealiseerd heeft. Het wandeltraject Calpe- Playa La Fustera is in totaal ong. 5-6 km lang. Voor iemand die gewend is te wandelen heel goed in 1 keer te doen. Maar wij hebben hem opgeknipt, ook omdat het pad (nog) niet overal doorloopt en je over de soms drukke kustweg CV746 moet lopen. En de vraag is of je dat wel wilt. Vooral het stuk Moraira tot en met is moeilijk begaanbaar Playa La Fustera. Vanaf Calpe naar Playa La Fustera is een echte aanrader. Bovendien is het ook aantrekkelijk om gedeeltes te lopen en dit te combineren luieren op een strandje.

Houten balustraden

De paden worden goed bijgehouden, zijn voorzien van houten balustraden en meestal met gravel geplaveid. Afgewisseld met stenen of houten trapjes en duidelijke informatieborden. Omdat ze zo slingeren, is het elke keer weer de verrassing wat je om de hoek zult vinden. De chiringuito, een groene- zone met gym- of speeltoestellen. Of een mooie picknickplaats, voor diegene die misschien niet het hele traject willen lopen.

Natuurlijk mooie

Planten hebben zich aangepast aan de omstandigheden. Het blad is klein, hard en bedekt met haartjes om zo min mogelijk vocht te laten verdampen. Sommige zweten zelfs zout. Beschermd zijn de Middellandse Zee Thyme en het zonneroosje, voorkomend op Cala Bassetes en Cala La Fustera. Grote borden op de juiste plekken geven informatie. Vooral over deze planten en dieren die er leven en hoe ze handig gebruik maken van bijv. de kliffen om te broeden.

Zeeleven

De donkere plekken in zee komen van de posidonia oceanica, een zeegras wat alleen in de Middellandse Zee voorkomt. Het geeft aan dat het water van een goede kwaliteit is. De zeegrasvelden vormen een prachtig ecosysteem voor allerlei organismen. Zoals zeeslakken, zeeslangen, algen. Maar geven alleen in de winter de minder aantrekkelijke bulten wier op het strand. Op Formentera, met heel helder weer te zien voor de kust. Is zelfs jaarlijks een heus Posidonia Festival waarmee aandacht wordt gevraagd voor dit zo waardevolle zeegras. Maar natuurlijk ook is om gewoon te feesten. En je kunt geweldig snorkelen langs 6 onderwaterroutes. Of ze dieper tot een diepte van 5,5m duikend verkennen. Weer een hele andere wereld, maar langs ‘hetzelfde’ pad.

De route in behapbare delen

We laten het traject beginnen in Benissa, Playa La Fustera en gaan tot de kleine sfeervolle jachthaven Les Bassetes. Een afstand die op een 45 minuten op een makkelijke manier te overbruggen is en een paar trappen heeft. Je komt vanzelf uit bij Les Bassetes. Hier kan je heerlijk zwemmen, zeilen, windsurfen of gewoon lekker wat drinken. Je heeft hier ook een super uitzicht op de Penon d’lfach van Calpe. De aankomst is aan het Avinida Rosa de los Vientos in Calpe. Er is ook een lekker Italiaans restaurant “From Italy”, een echte aanrader. Maar de boulevard zelf (Paseo Maritimo) is ook leuk om te wandelen en even mee te pikken.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.