nl Dutch

Mini-Cursus SmartPhone Fotografie

B&B Casa Asombrosa | Javea | Costa Blanca

SMARTPHONE FOTOGRAFIE | COMPOSITIE | DIEPTE | BELINGTING

Uw droomvakantie begint hier

Inleiding

De camera van je smartphone kan je natuurlijk nog altijd niet vergelijken met een echte professionele spiegelreflexcamera. Maar dat wil niet zeggen dat je er geen mooie originele foto’s mee kan maken. Het grote voordeel is zelfs dat je uw smartphone altijd bij de hand hebt en sneller een moment kan vastleggen. Want fotogratie gaat eigenlijk over ‘een moment bevriezen om er later van te genieten’. Nog een ander voordeel is dat hij veel eenvoudiger en sneller valt te bedienen dan zijn duurdere broertjes.

In deze mini-cursus ga ik jou verklappen hoe je uw vakantiekiekjes of foto’s van uw geliefden tot een niveau hoger kan brengen. Je gaat leren hoe je een onderwerp zo goed mogelijk in beeld brengt. Hou er wel rekening mee dat dit een mini-cursus en niet alle aspecten van de fotografie aan bod zullen komen. We gaan aan de slag met de 3 belangrijkste thema’s, belichting, compositie en diepte in een foto brengen. Na deze mini-cursus zullen jouw foto’s nog meer succes en likes hebben op de sociale media.

Module # DEEL 1

Compositie

Compositie, het kan een foto maken of breken zonder rekening te houden met de beeldkwaliteit. Ik ga je enkele voorbeelden van compositietechnieken laten zien om je foto’s aantrekkelijker te maken.

Wat is compositie bij fotografie?
De term compositie vind je niet enkel terug in de fotografie maar ook in de kunst, grafisch ontwerp, webdesign, enz. Compositie is eigenlijk heel eenvoudig uitgelegd. Het is de opbouw van je beeld, hoe je alles gaat kadreren. Als je op het beeldscherm van je smartphone kijkt zie je alle onderwerpen die je wil gaan vastleggen. Hoe je dat beeld brengt dat is de compositie van de foto.

smartphone fotografie, compositie 1, cursus, B&B Casa Asombrosa, Javea, Costa Blanca
Compositie, fotografie, regel van derden

1.1 De regel van derden

De regel van derden is de van de bekendste compositie en ook één van de eenvoudigste om toe te passen. Ik gebruik deze ook bijna altijd. Je kan op jouw smartphone ook een raster activeren in je instellingen waardoor je beeld opgedeeld wordt in 9 vlakken door 4 lijnen. Zie foto. De kruispunten van deze lijnen zijn de beste posities om de belangrijkste onderwerpen van je foto te plaatsen. 

Op iPhone kan je dit doen via Instellingen > Camera > Raster inschakelen. Andere smartphone vindt je het terug bij de handleiding.

1.2 Leidende lijnen

Als je er echt naar opzoek gaat zie je overal lijnen en de sterkste lijnen zijn dan ook de leidende lijnen. Een weg, voetpad, kustlijn, de stammen van de bomen in een bos, de middenstrook op een weg, enz. Al deze lijnen kunnen in je voordeel gebruikt worden bij de compositie van een foto. Ben je nog niet vertrouwd met leidende lijnen dan kan je starten met rechte lijnen, zodra je het onder de knie hebt kan je met alle lijnen aan de slag. Een leidende lijn kan je vergelijken met de baan als je in je auto zit. Je gaat met je ogen automatisch de weg volgen en gaat niet links en rechts kijken naar wat zich naast de weg bevindt. Als je te veel afleiding hebt op je foto kan je uiteraard ook afgeleid worden door de omgeving… net zoals in de auto. En nu jij met je smartphone aan de slag op zoek naar lijnen,

Compositie, Fotografie, Lijnen

Voorbeeld leidende lijnen van een kuststreek.

Deze foto is in Valencia genomen. Symmetrie gaat bijna altijd gepaard met leidende lijnen.

1.3 Symmetrie

Symmetrie, prachtig maar niet eenvoudig en zeker niet altijd de ideale methode om te gebruiken. Je kan een symmetrische compositie maken door je beeld op te delen in twee delen op je smartphone en gebruik te maken van identieke elementen in je omgeving. Onze hersenen reageren anders op symmetrische composities waardoor de compositie aantrekkelijk wordt

1.4 Plaats om te bewegen

Bij het fotograferen van bewegende objecten of het nu mensen of voertuigen zijn is het belangrijk om je compositie zodanig samen te stellen dat het onderwerp plaats heeft om te bewegen. Bij mensen is dit bijvoorbeeld ruimte voor kijkrichting van de persoon, Bij voertuigen, fietsers of andere bewegende objecten is het ruimte geven in de richting waarin het zich verplaats. Verlaat je onderwerp het frame  dan laat je de persoon die naar de foto kijkt een verwonderd gevoel achter. Als je de elementen zo positioneert dat het frame in beweging is, vertel je een verhaal.

Compositie, lijnen, airport, fotografie

Tip

Nog een tip voor jou om nog verrassende vakantie foto’s te maken met je smartphone. Je vakantie leent zich perfect voor eens een uitgebreide vakantiereportage. Zie jezelf als je eigen razende reporter en begin vanaf het begin met het vertellen van jouw vakantieverhaal in foto’s. Maak dus ook foto’s van het inpakken, onderweg naar het vliegveld of onderweg in de auto. Vergeet vooral de details niet (die lekkere broodjes onderweg, of het uitpakken van je spullen bij aankomst). Allemaal leuke ingrediënten jouw exclusieve vakantie pics.

Conclusie

Dit zijn zeker niet alle mogelijkheden van compositie maar met deze regeltjes heb je toch al een basis om mee te beginnen. Een goede compositie kan je foto aantrekkelijker maken en dit zonder gebruik te maken van een dure camera. Bij de compositie van je foto moet je ook rekening houden, zodra je een foto begint bij te snijden heeft dit invloed op de compositie ervan.

Volgende week in de mini-cursus smartphone fotografie gaan we het over belichting hebben, Ook weer een belangrijk item voor een geslaagde foto.

Heb he opmerkingen of specifieke vragen over deze, stuur mij een WhatsApp berichtje of een mailtje op etienne@asombrosa.net

Boekomslag, Smartphone fotografie, deel #1, Compositie

Download

Download hier uw GRATIS E-Book van deze module #1. COMPOSITIE.

Ik het e-book vind je ook bij iedere item een inspiratie foto.

Het boek telt 17 pag. en is GRATIS voor die de mini cursus SmartPhone volgen

EINDE MODULE # 1

Module # DEEL 2

Belichting

Wanner ik deze module # deel 2 – belichting online zet is het nog maar amper 46 dagen en het is alweer terug lente. Het zonnetje schijnt, de natuur begint terug te bloeien en hier en daar begint er al terug een vogeltje gaan te zingen. Om mooie belichte foto’s te maken heeft men tegenwoordig geen dure spiegelreflexcamera meer nodig. Met een smartphone kan men zeker ook een kwalitatieve foto afleveren. Als je maar met de volgende punten rekening houdt.  Dan zal je zien dat de volgende keer dat je een foto maakt er onmiddellijk een groot verschil is.

Lens schoon maken.

Vooraleer je begint met fotograferen, zorg er dan voor dat je lens is schoongemaakt! Omdat je uw smartphone constant vastneemt op ieder moment van de dag is de lens garandeert vuil. Je moet daarvoor geen speciaal schoonmaak product voor kopen? Neen helemaal niet. Er bestaan speciaal doekjes voor maar met een proper doekje of je t’shirt kan het ook. Let hier vooral op want dit is de meest voorkomende fout bij smartphone fotografie. Onbewust let hier niemand op.

Gratis cursus Smartphone fotografie, lens proper maken, belichting instellen

Camera-instellingen

Smartphonecamera’s zijn tegenwoordig bijna net zo geavanceerd als spiegelreflexcamera’s. Dat betekent dat je volop mogelijkheden hebt om zelf invloed uit te oefenen op het eindresultaat van je plaatjes. Over welke fotografieopties je smartphone beschikt, is onder meer afhankelijk van het merk. Kijk eens naar uw handleiding, heb je die niet meer zoek het even op het internet met handleiding uw merk en type smartphone’. Duurdere smartphones bieden over het algemeen meer opties dan goedkopere budgettelefoons. Hoe meer je betaalt, hoe meer je krijgt. Voor de iPhone-gebruikers kunnen waarschijnlijk op deze link al hun info wel vinden.

Belichting

Tegenwoordig kan men op iedere smartphone de belichting aanpassen. Zie handleiding van uw smartphone. Je kan ervoor kiezen dat je toestel automatisch de belichting aanpast maar je kan het ook manueel. Overdag kan je gemakshalve hem best op automatisch zetten. Bij donker weer of op een concert bijvoorbeeld kan je hem best op handmatig zetten, De reden hiervoor is dat je toestel de lichtste punten gaat overbelichten omdat hij van het donkerste gedeelte een perfecte foto wil maken. Dus pas je belichting aan naar donkerder. Je zal zien dat de lichtste punten nu perfect belicht worden. Zie foto als voorbeeld.

Slecht weer

Wat uiteraard veel invloed heeft op uw foto’s is het weer. Wat niet wil zeggen dat je bij slecht weer geen mooie attractieve foto’s kan maken. Het is zelfs aan te raden om tijdens je vakantie een foto in of na de regen te nemen. Zie de foto die heb ik genomen toen we in Barcelona plots een regenbui over ons heen kregen. Persoonlijk was ik zeer tevreden met die foto. Het geeft een volledige andere sfeer in jouw foto maar ze maakt wel indruk op diegene die ze ziet. Ook zijn er juist dan vaak imponerende wolkenluchten te zien die dan veel sfeer hebben. Gebeurt dit vlak voor zonsondergang, dan is de kans op mooi gekleurde wolken erg groot.

Reflecties

Het landschap ziet er tijdens een regenbui heel anders uit, maar je kunt ook mensen vastleggen die gehaast ergens naartoe gaan. Het le moment suprême is vlak na een plensbui. Dan zijn er prachtige reflecties te fotograferen in regenplassen en gewoon op het nat wegdek. Dit laatste vooral wanneer het donker is in een drukke stad. Hou wel rekening met je horizon dat hij altijd netjes recht is. Reflecties kan je niet alleen fotograferen tijdens of na een regenbui. Ga ook eens naar een meer of een rivier meestal kan je daar ook mooie beelden maken door de reflecties in het water.

Mooiste licht

Op vakantie worden natuurlijk nog altijd de meeste foto’s gemaakt op zonnige dagen, Dat is meestal ook 1 van de grootste redenen waarom we op vakantie gaan. Het goede weer. Als de zon uitbundig schijnt moet je vooral vermijden dat je tussen 11:00u en 16:00 u. foto’s maakt. Het mooiste licht zal je altijd bij het begin of einde van de dag vinden. Ga maar eens naar google – afbeeldingen en tik maar eens Sunset, Sunrise, Golden Hour of Bleu Hour in en bekijk wat voor resultaat je krijgt. Voor de eerste drie die kan jij ook maken met je smartphone voor het blauw uurtje heb je toch een meer professionele camera voor nodig met statief en de nodige filters.

Tijdens de middag

Wil je toch absoluut fotograferen tijdens de middag wanneer de zon hoog staat. Zorg er dan voor dat de zon in je rug staat. Kan het niet anders dan je object of persoon in de richting van de zon staat. Probeer dan de zon achter een huis of een boom te plaatsen. Dit zal niet gemakkelijk zijn vermits de zon tijdens de middaguren heel hoog aan de hemel staat. Maar hieronder bij nuttige Apps heb ik voor jou toch nog een gouden tip om dit te omzeilen.

Tips mooiste reisfoto’s

De mooiste reisfoto’s maak je in begin of het einde van de dag. Meestal tijdens je vakantie wil je wel wat langer slapen en je kan diezelfde foto ook laat in de avond maken denk je. Maar dat is niet helemaal waar. Als je vroeg in de ochtend een foto neemt is over het algemeen de lucht veel helderder dan wanneer het laat in de avond is. Fotograferen laat in de avond ga je altijd een soort van smog op je foto’s hebben. De vervuiling in de lucht zeker als je in een stad verblijft. Dus een gouden tip, gebruik uw eerste dagen van uw vakantie voor te observeren wat de mooiste plekjes kunnen zijn. Maak er dan 1 dag vroeg opstaan van en je hebt de foto van je dromen gemaakt.

Onmisbare Apps

Ben je vroeg op of nog laat wakker, dan zijn er in de directe omgeving van je verblijfplaats bijzonder fraaie foto’s te maken. Kijk daarom overdag alvast welke mooie plekken er in de buurt zijn. Dan kun je daar meteen naartoe zodra het zover is.
Een App die je daar bijzonder bij kan helpen is ‘LightTrac’, Bij deze app kan je uw locatie invullen en zien hoe de zon zich verplaats in uw omgeving. M.a.w. je bent op vakantie je wil enkele dingen bezoeken dan kan je met die app zien op welk uur je best daar aanwezig bent voor het mooiste licht. Andere apps die ik nog kan aanbevelen zijn de Magic Hour en Golden Light. Bij deze 2 apps moet weinig uitleg. Daar kan je precies zien op welk tijdstip je het Golden Hour hebt op uw locatie. 

Tot slot

Tot slot van deze module #deel 2 beveel ik jullie aan alvast nu een beetje te oefenen. Volgende week gaan we voor diepte in een foto te brengen, hoe doe je dat precies.

cover e-book, belichting, smartphonefotografie

Download

Download hier uw GRATIS E-Book van deze module #2. BELICHTING.

Ik het e-book vind je ook bij iedere item een inspiratie foto.

Het boek telt 21 pag. en is GRATIS voor die de mini cursus SmartPhone volgen

EINDE MODULE # 2

Module # DEEL 3

Diepte in een foto brengen

Diepte in een foto kun je op verschillende manieren maken en in deze module #3 | Diepte brengen in een foto leg ik je uit hoe je dat op verschillende manieren kan aanpakken!
Vooraleerst moet je weten dat een foto een tweedimensionale weergave is. Een landschap wordt dan ook als een plat vlak weergegeven

Voorgrond

Om de illusie van diepte te maken is het beter om een onderwerp op de voorgrond te plaatsen. Dit is de eenvoudigste manier om diepte te bekomen. Vooral als de kleur van wat je in de voorgrond zet een beetje afwijkt van de achtergrond. Je moet in dat geval wel dicht bij het onderwerp in de voorgrond gaan staan. Probeer het zelf maar eens uit met een plant, boom, steen of een muurtje, in de voorgrond te plaatsen. Je zult zien dat dit onmiddellijk een effect zal geven op de diepte van je foto. 

Smartphone fotografie, diepte, schaap op voorgrond
Smartphone Fotografie, denkbeeldige lijnen

Perspectief

Zowel een daadwerkelijke streep bijvoorbeeld een afrastering of een rij met mensen volstaat. Je kunt ook denken aan een horizon tussen water en land of de lijnen van een uitgerekte schaduw laat in de dag. Denkbeeldig kun je lijnen tussen verschillende voorwerpen trekken. Bijvoorbeeld tussen meerdere bomen of een rij stenen. Ons oog is gevoelig voor diagonaallijnen. Een lijn die van links of middenvoor naar de rechterkant van de foto loopt. Die trekt de blik als het ware het beeld in. Als je een foto bekijkt, volgt je oog vanzelf deze richtingaanwijzer of het lichtste punt in de foto. Als je de mogelijkheid hebt om beide te combineren dan je de jackpot.

Denkbeeldige lijnen

Zowel een daadwerkelijke streep bijvoorbeeld een afrastering of een rij met mensen volstaat. Je kunt ook denken aan een horizon tussen water en land of de lijnen van een uitgerekte schaduw laat in de dag. Denkbeeldig kun je lijnen tussen verschillende voorwerpen trekken. Bijvoorbeeld tussen meerdere bomen of een rij stenen. Ons oog is gevoelig voor diagonaallijnen. Een lijn die van links of middenvoor naar de rechterkant van de foto loopt. Die trekt de blik als het ware het beeld in. Als je een foto bekijkt, volgt je oog vanzelf deze richtingaanwijzer of het lichtste punt in de foto. Als je de mogelijkheid hebt om beide te combineren dan je de jackpot.

Denkbeeldige lijnen, Fotografie
Diepte door een hek

Middengedeelte

Zorg voor een middengedeelte met minder grote voorwerpen, waartussen doorkijk naar de lichtere achtergrond moet zitten. Een helder object in de verte krijgt vanzelf de aandacht van ons oog. Licht aan het einde van de tunnel, een open plek in een donker bos, een kamerdeur die een streep licht binnenlaat. Dat zijn echte blikvangers in je foto. Door bewust de voorgrond donker te laten, maak je een prettige spanning op de foto.

Contrast

Contrast is nodig. Het voegt namelijk een dimensie (of diepte) toe aan een foto, waardoor het de foto aantrekkelijker kan maken. Contrast bestaat uit twee soorten, het kleurcontrast en lichtcontrast. Contrast in licht is bij bijvoorbeeld bij een zwart  wit foto is het verschil tussen de meest donkere en lichte tinten, maar ook tussen de grijstinten. Bij fotografie met kleuren gaat het om hoe de kleuren tegenover elkaar opvallen en daarbij ook de hoeveelheid licht in een kleur. Dit verschil wordt gecreëerd door texturen, hooglichten, schaduwen, kleuren en helderheid.  Door te spelen met contrast kun je uw foto krachtiger en spannender maken. Licht en schaduw laten zich niet erg sturen. Toch is juist het contrast tussen lichte en donkere partijen een effectief hulpmiddel om een foto levendiger te maken. 

diepte door contrast, fotografie

Nevels.

Niet alleen bewolking, maar ook mist en nevels versterken de dieptewerking. Iedereen weet dat bergen, bomen of andere objecten in de verte slecht te zien zijn bij nevel. Op korte afstand lijkt er echter niets aan de hand. Dit natuurlijke besef van afstand kan goed ingezet worden om van platte plaatjes boeiender beelden te maken. En in de herfst hoeven we voor mist niet eens vroeg uit bed. Dit geeft hetzelfde effect dan als je een foto zou maken met een dure spiegelreflexcamera met een lichtgevoelig objectief. Hij moet dan een laag diafragma nemen en krijgt dan zo hetzelfde effect. Hij krijgt dan hetzelfde beeld al je met de nevel, is dat niet leuk meegenomen?

Tot Slot

E-Boek, SMATPHONE FOTOGRAFIE, DIEPTE

Download

Download hier uw GRATIS E-Book van deze module #3. DIEPTE.

Ik het e-book vind je ook bij iedere item een inspiratie foto.

Het boek telt 13 pag. en is GRATIS voor die de mini cursus SmartPhone volgen

EINDE MODULE # 3

Module # DEEL 4

Betere vakantie foto's maken

Als je voor het eerst op verkenning gaat stap dan een souvenirwinkeltje binnen en koop enkele postkaartjes.  Bij de plaatselijke toeristen info kun je dan weer de adressen opvragen wat je graag wil bezoeken. Een ander voordeel van die postkaartjes is dat je kan zien uit welk standpunt de foto is genomen. Kijk ook alvast eerst op Google Earth en Flickr Places en zie wat je kunt verwachten. Zo vind je de fotogenieke plekjes die een ander niet vindt. 

Maak meerdere opnames

Dat vergroot de kans op een geslaagde foto. Experimenteer bijvoorbeeld eens met verschillende standpunten: hoog, laag, links, rechts. Ook als je mensen op de foto zet, is het handig meerdere foto’s achterelkaar te nemen om later de mooiste eruit te kunnen zoeken. Anders zul je net zien dat ze de ogen dicht hebben op het moment dat je de foto hebt gemaakt. Maak een account aan bij Google Photos en synchroniseert de app met je Smartphone. Lees meer hierover, 13 onmisbare apps op vakantie.

Het tijdstip

Voor goede vakantiefoto’s te maken is het tijdstip van de dag bepalend. Op de postkaartjes zie natuurlijk altijd een juist belichte foto. Daarvoor kun je de App LightTrac gebruiken. Deze hebben we besproken in module #2 belichting. Door deze app te gebruiken kun je ook bepalen op welk tijdstip van de dag het best is voor een mooie vakantiefoto. Door een route te bepalen door de stad samen met de App LightTrac kom je overal op het juiste tijdstip aan. Probeer ook om minstens een half uur voordien aan te komen op je bestemming zodat je voldoende tijd hebt om het beste standpunt uit te kiezen. 

Bed and Breakfast, Costa Blanca, uitzicht

Compositie

Composities op de postkaartjes daar kun je veel van opsteken. Foto’s van postkaartjes worden gemaakt door plaatselijke fotografen. Die weten beter dan een ander wanneer en waar ze de beste foto maken. Probeer de foto niet helemaal te kopiëren maar zet eens een persoonlijk onderwerp van uzelf op de voorgrond. Dan heb je ten eerste een originele foto, ten tweede uw eigen persoonlijke foto die niet valt te kopiëren en als laatste een foto met speciaal herinnering voor later. Wie weet nog wat hij bij zich had 5 jaar geleden op vakantie, niemand denk ik.

Afleidende elementen

Afleidende elementen in je foto kunnen het beeld helemaal verpesten. Tijdens het maken van een foto ben je gericht op het hoofdonderwerp. Ga een paar stappen naar links of naar rechts om bijvoorbeeld een verkeersbord, spiegel, of felle kleuren te vermijden. Wat nog beter werkt is om juist dichter bij je onderwerp te gaan staan. Zorg dat je onderwerp het beeld weet te vullen. Op deze manier is de kans op afleiding in de foto minder groot en is er meer aandacht voor de details. Fotografeer het onderwerp niet alleen in zijn geheel, maar maak tussendoor ook eens detail opnames van een gebouw bijvoorbeeld.

Let op de achtergrond , fotografie

Let op de achtergrond

Let erop dat je groepsgenoten niet ‘voor paal staan’. Letterlijk in dit geval. Kijk altijd even naar wat zich net achter je onderwerp bevindt. Een stapje naar links of naar rechts voorkomt een paal of boom die uit iemands hoofd groeit.

Doorkijkjes

Deze foto’s doen het ook altijd goed. Fotografeer je onderwerp of landschap eens door een doorkijkje zoals een stadspoort. Ook dit zorgt voor extra diepte in de foto en maak je foto mooier dan wanneer je geen gebruik maakt van een doorkijk

Doorkijkje, cursus smartphone fotografie
wolkjes, vakantiefoto's, cursus, smartphone, fotografie

Wolkjes in de foto

Wie wil geen mooie blauwe hemel op vakantie? Dat wil iedereen toch. Ook op de postkaartjes zullen de foto’s met een blauwe hemel zien. Want een blauwe hemel staat centraal voor goed weer. Echter, een foto met enkele witte wolkjes veel interessanter om na te kijken. Het maak de foto aantrekkelijker en geeft ook nog eens diepte in de foto. Als je nu naar diezelfde postkaart zou kijken en je fantaseert er wolkjes bij en in de voorgrond nog iets van je eigen spullen dan krijg je wel een foto met een eigen uitstraling.

Een thema

Kies ook eens een bepaald thema wat je wilt fotograferen tijdens je vakantie. Net zoals een oldtimer freak altijd alle oldtimers wil fotograferen op zijn zijn vakantie. Kies een eigen thema bijvoorbeeld neem een foto van verschillende strandstoelen of parasols. Of je het kan eten en drinken of honden en katten zijn. Het maakt niet uit wat je kiest, als je maar iets kiest!

Wees creatief

Ga eens liggen op de grond, klim in een boom of ga achter een muur staan voor een creatief effect. Dit maakt een foto, zeker in een stad, vaak toch mooier en creatiever. En maak gebruik van de regel van derde, waarbij je een onderwerp of object op een derde van je beeld plaatst in plaats van in het midden. Dat kan nét dat zetje geven voor een betere foto.

locals

Locals

Reisfotografie betekent natuurlijk ook het vastleggen van locals. Op vakantie is het áltijd leuk de lokale bevolking te fotograferen. Dit levert vaak de mooiste foto’s op en zelf vind ik portretfoto’s altijd één van de leukste soort foto’s. Maar voordat je uw smartphone in iemands gezicht duwt, is het wel zo respectvol te vragen of ze dit wel goed vinden. En als je een kind wilt vastleggen, vraag het dan aan de volwassene die daarbij is. Veel mensen willen niet op de foto en het is ronduit asociaal om dit zomaar te doen. Máár ben je op een plek met veel mensen en wil je van een afstandje de locals fotograferen, dan kan je soms prima zonder toestemming fotograferen. Een markt is daar een goed voorbeeld van. Dit levert vaak de meest fotogenieke plaatjes op. Probeer goed aan te voelen wanneer het wel en niet kan.

Het gouden uurtje

Het mooiste fotolicht heb je tijdens het eerste en het laatste uur zonlicht van de dag. Bij foto’s die je midden op de dag maakt, zie je harde schaduwen en uitgebleekte witte luchten. Foto’s met dichtgeknepen ogen, overbelicht, et cetera. Dat is niet wat je wil op je vakantiefoto. Op de App Golden-Hour kun je zien wanneer het licht het mooist is op je vakantiebestemming!
In module #5 gaan we het hebben over nachtfotografie. Weinig vakantiegangers weten dat je ’s avonds of  midden in de nacht ook mooie vakantie foto’s kan maken.

Het gouden uurtje, smartphone fotografie
beoordeel, locals, cursus smartphone fotografie

Beoordeel

Beoordeel de foto’s eens als je thuis bent. Nu is het moment om de foto’s te bekijken en selecteren uit de app Google Photos. Is het geworden wat je ervan verwachte? Zo ja, wat heb je dan anders gedaan dan andere jaren? Zo nee, wat kan dan de volgende keer beter? 

gratis e-book, betere vakantiefoto's

Download

Download hier uw GRATIS E-Book van deze module #4. BETERE VAKANTIEFOTO’S.

Ik het e-book vind je ook bij iedere item een inspiratie foto.

Het boek telt 27 pag. en is GRATIS voor die de mini cursus SmartPhone volgen

EINDE MODULE # 4

Module # DEEL 5

Avond & Nachtfoto"s maken

Schitterende foto’s maken bij weinig licht is altijd het groot probleem van smartphones geweest. Sinds de laatste jaren is dit aan het veranderen en kun je eindelijk prachtige avondfoto’s en nachtfoto’s maken met de camera. Het kan met ieder nieuw model smartphone dat niet ouder is dan 2 jaar. Ook met oudere toestellen kan het ook, maar het werkt iets omslachtiger. Hoe je dat doet ga ik in deze module #5 uitleggen.

Weinig aandacht

Opmerkelijk is dat de nachtstand relatief weinig aandacht krijgt. Terwijl het toch een echte revolutie betekent in de smartphone fotografie. Een woordje uitleg hoe de nachtstand precies werkt. Vele smartphone gebruikers verwarren de nachtstand met de blauwe filter die uw toestel gebruikt op slapeloze nachten te voorkomen. Deze functie die het telefoonscherm geliger maakt wordt namelijk ook nachtstand genoemd maar is niet zo.

Waarom nachtstand

Met weinig omgevingslicht heb je een langere sluitertijd nodig – uw camera moet meer licht verzamelen – om alsnog een heldere en goede te kunnen afleveren. Doordat het nu meer tijd kost voordat de foto klaar is, moet je het toestel langer op het onderwerp gericht houden. Normaal heb je dan een onscherpe foto omdat je en het toestel nu eenmaal altijd lichtjes beweegt tijdens de belichting. Daarom de optie op uw telefoon nachtstand.

Blog. Smartphone fotografie, nachtstand
Nachtfoto fotografie Antwerpen

Nieuwe smartphones

De camera’s van oudere smartphones kunnen dit niet aan. Nieuwe smartphones hebben nu dus een speciale nachtstand die hier speciaal voor is gemaakt. Door een slimme nieuwe techniek van hardware en software hoef je de telefoon alleen maar enkele seconden op het onderwerp te richten. Vervolgens regelt uw toestel dat de foto mooi helder en scherp is, de kleuren zien er natuurlijk uit en je hebt weinig of geen ruis.

Eenvoudig

Het werkt gemakkelijk en eenvoudig. Gewoon u toestel een tijdje stilhouden op het onderwerp en de rest doet de smartphone. Dat je een beetje trilt wordt opgevangen door de slimme software van de camera. Dit noemen ze beeldstabilisatie wat ook in duurdere objectieven van spiegelreflexcamera zit. Dat gaat dus zelfs zo goed dat de belichting nu meerdere seconden mag duren, zonder dat de foto wazig wordt door trillingen.

eenvoudig een nachtfoto maken
Nachtfoto's belichting

De belichting

Gebieden met veel licht worden automatisch korter belicht. Waar het donkerder is neemt de camera langer de tijd, zodat ze alsnog goed herkenbaar op de foto komen. Op die manier wordt zowel overbelichting als onderbelichting voorkomen en is de helderheid van het beeld goed uitgebalanceerd. Wat er tijdens zo’n lange opname gebeurt, is dat er niet maar 1 foto wordt gemaakt, maar een hele reeks. Deze beelden worden direct op de achtergrond naadloos samengevoegd tot 1 mooie nachtfoto. In het begin van de digitale fotografie had je daar Photoshop voor nodig. 

Automatisch

Je hoeft zelfs geen verstand van camera’s te hebben. Echt iedereen kan het en dat is de reden waarom ik het een revolutie in de smartphone fotografie vind. Want met zelfs de duurste camera’s en lenzen (ook wel objectieven genoemd) is het een behoorlijk bewerkelijk en tijdrovend karwei om een foto te maken die er ongeveer hetzelfde uitziet. En dan moet je wel precies weten hoe je dat voor elkaar krijgt. Welke instellingen heb je nodig in het donker, hoe bewerk je een nachtfoto softwarematig om hem zo goed te krijgen. Plus je moet een zwaar statief met je meeslepen, want het lukt niet uit de hand.

Nachtfoto automatisch maken
Nachtfoto Praag, Oudere smartphone

Nachtstand inschakelen

Bij sommige merken gaat het helemaal vanzelf. Zoals bij de nieuwe iPhone  11 – 12, iPhone 11 – 12 Pro en iPhone 11 – 12 Pro Max van Apple . Je ziet wel aan een pictogram op het scherm wanneer het actief is. Eventueel kun je nog een andere belichtingstijd kiezen of de nachtstand weer uitschakelen. In andere merken zoals Huawei  en Samsung  is het een camerastand die je zelf activeert op het moment dat je het nodig hebt. Camerastand nacht  staat daar in het balkje met fotostanden waar je onder andere ook Foto  en Video  ziet staan. Fabrikanten hebben hun eigen Engelstalige namen voor de nachtstand. Bij de Google Pixel  heet het bijvoorbeeld Night SightOnePlus  spreekt over Nightscape en Samsung noemt het weer Bright Night. Heb je nog een ander toestel lees dan uw handleiding.

Oudere smartphones

Als je met een oudere smartphone uit de hand fotografeert, met weinig licht, is je foto te donker, bewogen of met veel ruis. Je kunt dit op een eenvoudige manier oplossen door een klein smartphone statiefje te kopen, zie bijvoorbeeld hierbij bol.com. Ze zijn klein en licht van gewicht en voor de prijs moet je het ook niet laten. De camera zal nog meer tijd nemen, dus wees geduldig, maar het resultaat zal een opmerkelijk verschil op leveren

Oudere smartphones Nachtfoto

Nog 3 tips

  • Leun niet ergens op of tegenaan als je uit de hand fotografeert in de nachtstand. Want dan denkt het toestel dat je een statief gebruikt en wordt je foto juist onscherp(er) omdat je hem vasthoudt.
  • Maak als het kan altijd meerdere nachtfoto’s na elkaar en kijk achteraf welke het beste zijn gelukt. Per opname wordt namelijk gekeken welke tijd nodig is en dat verschilt dus per keer. Tik ergens op het scherm om aan te geven wat het hoofdonderwerp is. Daar wordt de scherpstelling en de belichting op afgestemd.
  • Tik je op een donker gebied of een licht gebied of op iets wat er tussenin zit, dan zal steeds een andere belichtingstijd worden gekozen. Zo beïnvloed je dus hoe licht of donker je nachtfoto wordt. Eigenlijk is het altijd het beste om minstens 3 foto’s te nemen met verschillende belichting.

Uw droomvakantie begint hier

CASA ASOMBROSA

Adres:
Calle Almudaina, 17
03730 Jávea
Alicante, Spanje
info@asombrosa.net
Tel.: +34 648 787 299

Controleer beschikbaarheid

Beginnen met chatten
Hulp nodig? Stuur ons snel een berichtje
Hallo, Heb je een vraag of wens je meer informatie?
Stuur een berichtje, wij kunnen u zeker verder helpen?