Dutch NL English EN French FR German DE Italian IT Russian RU Spanish ES

PATA NEGRA HAM

De naam Pata Negra is echter geen officiële benaming meer voor deze ham!

pata-Negra, Iberico, de Cebo, Campo, Bellota, #bnbjavea, bnbcasaasombrosa

IBÉRICO VARKEN - ZWARTE VARKEN

Pata Negra is vertaald in het Nederlands “zwarte poot”. Het is een veel gebruikte term voor de Ibericoham in Spanje. De Pata Negra, is een rauwe ham en is gewoon de beste en lekkerst ham van de wereld. Deze ham wordt hoofdzakelijk in Zuidwestelijk van Spanje, geproduceerd. Deze varkens leven dus in de regio’s Extremadura, Andalucia, Castilla La Mancha en Castilla Y Leon.

De naam Pata Negra

De naam Pata Negra is echter geen officiële benaming meer voor deze ham. Het vrije gebruik van de term Pata Negra is in Spanje zelfs verboden. Nu wordt de term Ibericoham gebruikt er wordt gerangschikt op verschillende kwaliteiten:

 • Jamón Ibérico de Cebo;
 • Jamón Ibérico de Cebo Campo;
 • Jamón Ibérico de Bellota;
 • Jamón 100% Iberico de Bellota (Pata Negra) – de beste.

 

Ibérico ham of Serranoham

Enkel de varkens die laatste 4 maanden met eikels en grassen zijn gevoed uit de vrije natuur mogen (1) Jamón Iberico de Bellota of (2) Paleta Ibérica de Bellota genoemd worden. De Spaanse wetgevers hebben dit beslist. De andere varkens die een mixvoeding hebben gekregen van eikels ander voedsel noemen Recebo of Cebo. Of in het Nederlands gekruiste varkens die uiteraard een stuk goedkoper zijn. De Serranoham ham daarentegen is een ander varkens-ras – (3) Cerdo blanco – en is oorspronkelijk afkomstig uit de Spaanse bergen.

Extremadura, Andalucia, Castilla La Mancha en Castilla Y Leon, ibérica, bob, #bnbjavea, bnbcasaasombrosa

Voeding Ibérico varkens

In de lente staat er fris gras op het menu bij de nog kleine Iberico varkentjes. Het menu veranderd dan in de zomer naar een meelmengsel van gerst en tarwe. Het is pas in de herfst wanneer ze de eikels eten dat het eerste ingrediënt van de Ibérico ham wordt gevormd. In diezelfde periode eten ongeveer een 10kg eikels per dag! Wat voor een gewichtstoename van zo’n 1kg per dag oplevert.

De smaak van Ibérico ham

Door de varkens vrij te laten bewegen en zo het vet in het spiervlees te laten opbouwen begint zich een nootachtige smaak te ontwikkelen. Juist door het vet krijgt de ham zijn karakteristieke smaak. Om de hammen vers te kunnen houden worden ze dan in zeezout gelegd. Daarna worden ze opgehangen in speciaal bestemde plaatsen. Pas na een 8-tal maanden van het droogproces zal dan de rijpingsperiode beginnen.

Iberico de Bellota – Bellota - Cebo Campo - Cebo

Na het drogingsproces van de hammen zullen zij een 35% van hun oorspronkelijk gewicht verloren zijn. In kelders met een hoge vochtigheidsgraad en waar een microcultuur en natuurlijke schimmels aanwezig zijn worden dan de hammen verder gerijpt. Voorpoten zullen 14 à 18 maanden rijpen de achterpoten hebben 24 á 26 maanden nodig op gerijpt te zijn. Al deze stappen van bereiding zorgen voor de specifieke smaak.
De Jamón 100% Ibérico de Bellota is meest exclusieve en uiteraard ook de duurste Spaanse ham.
De term Reserva of Gran Reserva die vroeger gebruik werd om een langere rijping aan te duiden mag officieel niet meer gebruik worden.
Enkel de classificatie 100% Iberico de Bellota, de Bellota, Cebo de Campo en Cebo mogen nog worden gebruikt.
Hieronder een overzicht van de verschillende Ibérico hammen

Het zwarte Iberico Varken

Het verschil tussen de hammen

Wat betreft de rijping wordt een verschil gemaakt tussen de 100% Iberico de Bellota (maximale voeding met eikels en vrije uitloop) en de drie andere soorten ibericoham. Omdat er veel meer olie in het vlees aanwezig is afkomstig uit deze eikel dient de ham dan ook automatisch langer te drogen of rijpen.

Centrums van de productie

Gekende centra van de productie van deze hammen zijn diverse plaatsen in de Extremadura, in Pedroches, bekend om hammen van 100 % Iberische rasvarkens, Guijuelo in de provincie Salamanca en Jabugo in de provincie Huelva, regio Andalusië. Spanje kent vele van dit soort “kleine” dorpen waarin de totale economie afhangt van het bijzondere varken.

Een overzicht:

 • 100% Iberico de Bellota:Producten van 100% raszuivere Iberico varkens. Deze genieten vrije uitloop (maximaal 15 varkens per hectare) op gronden met heel veel kurkeiken en maximale voeding met de eikels van deze bomen tot ze het minimum gewicht van 160kg hebben bereikt. De minimum slachtleeftijd bedraagt 14 maanden, maar ook 24 tot 30 maanden zijn geen uitzondering. Dit is de enige ham die de classificatie “Pata Negra” zou mogen dragen. Deze hammen zijn te herkennen aan het zwarte label.
 • De Bellota:Producten van gemengd varkensrassen (50% – 75% Iberico). Deze vrije uitloop op gronden met  kurkeiken en voeding met de eikels van deze bomen. De minimum slachtleeftijd bedraagt 14 maanden. Deze hammen zijn te herkennen aan het rode label.
 • Cebo de Campo:Producten van gemengd varkensrassen (50% – 75% Iberico). Beperkte uitloop in omheind land (maximaal 100 per hectare) en voeding afkomstig van granen, maïs en onkruid, eikels en andere noten. De minimum slachtleeftijd bedraagt 12 maanden. Qua smaak net onder de Bellota en voor de Cebo. De Iberico Cebo de Campo zijn te herkennen het groene label.
 • Cebo: Producten van gemengd varkensrassen (50% – 75% Iberico). In principe geen of beperkte uitloop in omheind land en gevoed met granen en maïs, afhankelijk van het aanbod van de markt. De minimum slachtleeftijd bedraagt 10 maanden, Deze Iberico hammen zijn te herkennen aan het witte label.

Bron: Wikipedia

 1. Jamón Ibérico de Bellota (achterpoot van het varken)
 2. Paleta Ibérica de Bellota (voorpoot van het varken)
 3. Cerdo blanco” (witte varken).
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Casa-Asombrosa, garden, pool, incredible views, illuminated, pleasant, BnB, apartment, Javea, Costa-blanca, Spain, vacation, summer, winter, BnBjavea

Overnachten

BnB Casa Asombrosa bevindt zich in Jávea. De accommodatie beschikt over een eigen zwembad met tuin en een spectaculair uitzicht. Je kijkt uit op het omliggende landschap en de Middelandse zee. Tevens is er een terras met uitzicht op skyline van Jávea en het zwembad,. Voor de zonnekloppers is er een prachtig aangelegde tuin met zonneweide. Gratis privé parkeergelegenheid en Wifi is voorzien over de gehele villa. De woonkamer van de villa is ingericht in typische Spaanse stijl. Voorzien van een open haard en TV-Vlaanderen. wij bieden twee tweepersoonskamers aan. Met ieder kamer zijn eigen privé badkamer met een bad of een douche. Handdoeken, toiletartikelen en beddengoed zijn in onze prijzen inbegrepen. De jachthaven van Jávea ligt op 2 km van de onze Casa Asombrosa. bekijk hier de foto’s 

De geschiedenis van het zwarte Iberico Varken

Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag of een opmerking? mail ons

Fijn dat je onze blogs leuk vindt!

We vinden het super tof als je onze blog deelt met vrienden en collega’s.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Lees wat onze gasten schrijven over ons

    Apartamento inmejorable con vistas increibles de Jávea. Nadia ha sido una anfitriona genial y muy atenta. Hemos estado encantados, seguro... read more

  thumb Elena
  9/06/2020

    Gran lugar y muy amables

  thumb Jonathan Manuel
  8/05/2020

    La casa es muy bonita y limpia, aunque la ubicación está a las afueras. En general, la estancia estuvo bien... read more

  thumb Anna
  8/20/2020

    My friend an I spend amazing days at this place. The host is amazing! She is super nice and kind!... read more

  thumb Mai
  7/26/2020

    Casa espectacular, vistas increibles, comodida absoluta, y Nadia es una gran anfitriona.

  thumb Alejandro
  8/16/2020

    Trato estupendo desde el momento en que llegamos. Nos sentimos como en casa. La casa es espectacular y súper bien... read more

  thumb Alberto
  8/09/2020

    Acogedor, limpio y y encantador

  thumb Elisa
  7/12/2020

    Apartamento muy acogedor y limpio.
  Estamos muy agradecidos por el trato que nos ha dado Nadia. Ha sido súper amable... read more

  thumb Paula
  9/13/2020

    Trato increible de Nadia y su marido, nos hicieron sentir en casa, viven en una zona con unas vistas preciosas.... read more

  thumb Lorena
  8/02/2020

    Vistas espectaculares. Trato muy cercano por parte de Nadia. Hemos disfrutado muchísimo.

  thumb Miguel
  8/08/2020

    Excelente!!! El lugar es increíble y Nadia es super atenta, discreta y amigable. No lo podría recomendarlo mas. Para disfrutar!!!... read more

  thumb Martin
  9/02/2020
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Beginnen met chatten
Hulp nodig? Stuur ons snel een berichtje
Hallo, hoe kunnen wij u verder helpen?