Dutch NL English EN French FR German DE Italian IT Russian RU Spanish ES

Moraira

De oude vissersplaats

Waneldijk

Het oude vissersplaats ligt aan de Costa Blanca. Bovendien is het één van de leukste plaatsen langs deze populaire kuststreek. Deze vormt één gemeente samen met het in het binnenland gelegen Teulada. Waar Teulada een vrij stil dorp is waar vooral mensen wonen die leven van de agrarische sector, zo levendig is het vissersdorp Moraira. 
Het leuke is dat het toerisme de plaats niet verpest heeft. Hier vind je geen grote hotels of appartementencomplexen en de jachthaven wordt gebruikt waar het voor bedoeld is: voor jachten en boten.

De stranden

Moraira, in alle opzichten mooi passend tussen en aan de prachtige kustweg tussen Calpe en Denia. En heeft ook leuke zandstranden tussen een voornamelijk rotsachtige kust. De Playa L´Ampolla de kenmerkende rots van Calpe El Peñón de Ifach kan je van hier in het oog houden. En het kleine rustieke Platja del Portet, verstopt tegen de bergwand Cap d’Or aan de noordkant van het stadje. In het zuiden ligt het relatief rustige Platja Platgetes, waar de nabij gelegen rotsen een favoriete plek zijn om te snorkelen. Het markante beeld Hombre mirando al mar  lijkt tussen de stranden, die zomers erg goed bezocht worden door toeristen.

centrum

Ligging

Centrum

Het centrum bestaat ongeveer van een twintig straten.
Die straten zijn vooral gevuld met winkels van dure merken, bars en restaurants. Ook bij de bars en restaurants merk je dat ze hier een hoger prijsniveau hanteren. Je krijgt er dan wel een mooi uitzicht voor in de plaats. Het mooie aan dit vissersdorpje dat hier niet hoger mag gebouwd worden dan vierhoog. De gezellige sfeer is vooral te danken omdat alle straatjes autoluw zijn. Daarom is het hier, vooral in de zomermaanden, gemoedelijker is dan in de andere gemeenten en steden Althea, Calpe en Benidorm. De afstand naar Alicante is een tachtig kilometer.

Javea, Oude-stad_Kerk

Verse vis in de visafslag

Gelukkig maar, het bewijs vind je iedere ochtend (10.00u) Van maandag tot en met vrijdag in de visafslag eveneens deel van de haven De Lonja, oftewel visafslag, in Moraira één van de weinigen waar ook particulieren de hand op mogen steken als zij een vis de prijs waard vinden.
Een belevenis op zich en….lekker voor de liefhebbers van verse vis.

Jachthaven

Jachthaven, Vissershaven

De jacht en vissershaven heeft een relatief grote moderne haven met meer dan 600 ligplaatsen. 
Om een plaats met je boot te bemachtigen zal je heel wat geduld moeten hebben. Meestal duurt het enkele jaren vooraleer je jezelf bij de gelukkige moogt noemen. Het laat zich gemakkelijk raden waarom de haven zo gewild is. Goed geoutilleerd met tal van voorzieningen, een eigen werf en natuurlijk, een fantastisch zonnig klimaat met een fraai dorpje.

Traditioneel vissersdorp

Moraira is van oudsher een vissersdorp, volledig gericht op het leven aan de zee. Nog altijd beschikt het over een vissersvloot van vijf vissers schepen in handen van families die dit vak sinds mensenheugenis uitvoeren. Deze traditie is dan ook gelukkig overeind gebleven ondanks de enorme groeispurt die dit badplaatsje dankzij het toerisme in de jaren 90 tot aan 2007 heeft doorgemaakt.

Inwooners

In 2010 werd het aantal inwoners gemeten op ruim 15.000. Dat neemt niet weg dat het er wel echt leuk is. Er is vooral een heel actief cultureel leven, vooral in de vakantieperiodes (bijv. regelmatig muziekoptredens op het podium aan de boulevard),  In het bijzonder het vissersverleden niet verloochenend, door de traditionele visafslag Lonja, die nog elke dag rond 10 uur in de haven wordt gehouden.

Oudste vondsten van Europa.

De gigantische grot, Cova de la Cendra, is gelegen in de Cap d´Or bij Moraira. Er zijn vondsten gedaan van 20.000 jaar geleden en de wandeling levert prachtige vergezichten op.

Dit delen: