nl Dutch

Kersttradities

COSTA BLANCA | JAVEA | B&B CASA ASOMBROSA | KERSTTRADITIES

KERSTTRADITIES | COSTA BLANCA | B&B CASA ASOMBROSA | JAVEA

Uw droomvakantie begint hier

7 Spaanse kersttradities

Spaanse kersttradities aan de Costa Blanca staat daar bol van. Hieronder 7 kersttradities die tussen 24 december en 6 januari. Aan de Costa Blanca duurt het feest rond kerstmis iets langer dan in België of Nederland. Gemakshalve wordt aan de Costa Blanca gesproken van kerstmis periode tussen 24 december en 6 januari. Het Nochebuena diner op 24 december is het belangrijkste kersttraditie. Daarna viert heel de Costa Blanca op 25 december kerstdag. Men spreekt hier ook niet van de eerste kerstdag want in principe heeft heel Spanje maar één kerstdag.

1. “El Gordo” kerstloterij

Kerstmis begint traditiegetrouw met de kerstloterij genaamd “El Gordo” wat zoveel betekent als de Vette of Dikke. De naam verwijst naar de enorme bedragen die gewonnen worden waarmee deze loterij wellicht wel werelds grootste is te noemen. De kinderen van de San Ildefonso school zingen de winnende nummers waarna men in heel de Costa Blanca feest viert, als men heeft gewonnen althans.

Kesrttradities, Spanje, kerstlotterij
Kersttradities, Costa Blanca, kerststallen

2. Kerststallen

Traditiegetrouw plaatsen de Spanjaarden na de festiviteiten rond de Día de Inmaculada Concepción op 8 december hun kerststal in de woonkamer. Dat gaat vaak gepaard met de kerstboom maar die wordt ook vaak later geplaatst. De meeste huishoudens hebben een compleet ingerichte kerststal. Of in het Spaans Belén, een kerststal met dieren, beeldjes van Maria, Jozef en het kindje Jezus. Daaromheen de Drie Wijzen, diverse engelen en herders met schapen.

 

3. De grappen en grollen dag

Op 28 december is ook een dag om in je agenda of op je kalender te zetten. Dat is namelijk de “Día de los Santos Inocentes”. Een dag die te vergelijken is met onze 1 april en waarbij grappen worden uitgehaald. Er wordt dan ook een groot televisiegala uitgezonden waarbij grappen worden uitgehaald met bekende Spanjaarden. Laat je op die dag dus niet in de maling nemen.

Kersttradities, grappen en grollendag
kerstavond, dinner, Costa Blanca

4. Druiven met Oud op Nieuw

Iedereen heeft er tegenwoordig wel van gehoord. De twaalf druiven die worden gegeten met de klokslagen op Oudejaarsavond. Door het eten van deze geluksdruiven begint men het nieuwe jaar goed, althans dat zegt de traditie. Het is nog een hele bedoening om de druiven op elke klokslag naar binnen te werken. Gelukkig is er nog altijd de heerlijke Cava om de druiven weg te drinken. Net zoals in vele andere landen wordt Oud op Nieuw op de televisie uitgezonden. 

5. Nieuwjaarsduik

Op 1 januari wordt er, net zoals in België en Nederland, ook op veel plaatsen aan de Costa Blanca een Nieuwjaarsduik georganiseerd. Hierbij is het de bedoeling dat men de zee induikt om het nieuwe jaar met geluk te beginnen. Nu kan de zee op veel plaatsen in Spanje wel wat aangenamer zijn dan in de Noordzee dus dat zit wel goed. Zeker als je aan het begin van het jaar aan de Costa Blanca bent.

6. Driekoningen

Día de Reyes wordt aan de Costa Blanca nog steeds erg groot gevierd met onder andere grote optochten op 5 januari en de dag van de cadeaus op 6 januari. Dit jaar zijn ze spijtig genoeg al de optochten verboden, helaas. 6 januari dan is het eindelijk tijd voor de cadeaus die aan de kinderen worden gegeven. Nou ja, gegeven. ’s-Morgensvroeg stormen de kinderen naar de kerstboom waaronder de cadeaus liggen. Op dat moment is er geen controle meer en worden de verpakkingen losgescheurd en ziet men alleen blije gezichten.

7. Roscón de Reyes

Met de Driekoningen festiviteiten is het ook normaal om te genieten van een Roscón de Reyes. Het is een ronde taart vaak gevuld met slagroom en daarin twee verstopte geschenken. Het eerste geschenk is een figuurtje, waarbij als je die in jouw stuk taart vindt, ervoor zorgt dat je koning/koningin bent op deze dag. Als je echter het andere geschenk in je stukje taart vindt, dan ben je veroordeeld om volgend jaar de Roscón de Reyes (de taart) te kopen.

CASA ASOMBROSA

Adres:
Calle Almudaina, 17
03730 Jávea
Alicante, Spanje
info@asombrosa.net
Tel.: +34 648 787 299

Geef een reactie