Jalón

Dutch NL English EN French FR German DE Italian IT Russian RU Spanish ES

Dorpje Jalón, de Spanjaarden zeggen ook Xaló

Video

De Stad

De historische overheersing van de Moren in de regio is nog zichtbaar in Jalón. Het centrum kent vele smalle straatjes met typisch Moorse huisjes. Ten tijde van de overheersing had Jalón twee Moorse kastelen en op het marktplein. Op het marktplein staat de neoklassieke kerk Santa Maria met haar blauwe koepel. Op de plaats van deze kerk stond vroeger een moskee. Rond de fontein op het plein wordt iedere dinsdag een warenmarkt gehouden. 

Streekwijnen

In de Jalón vallei worden vele wijnen geproduceerd. De geschiedenis gaat dat de Moren uit Jalón eind 15de eeuw wijnen naar het Valenciaanse hof stuurden. De wijn was vervolgens eeuwenlang het belangrijkste economische product van de regio. Veel bodega’s, oftewel wijnboerderijen, in het gebied produceren de zoete, witte wijnen Moscatel en Mistela. Daarnaast komen er vele stevige, rode wijnen vandaan. Wanneer je in het gebied bent is het een aanrader om een bodega te bezoeken en te kijken hoe het proces precies werkt. Natuurlijk kun je er ook een heerlijk wijntje proeven. Hier kun je de smaakvolle streekwijnen proeven en kopen. De prijzen die je hier betaalt zijn een lachertje als je de prijzen vergelijkt die je in de supermarkten tegenkomt. Voor goede wijn betaal je hier slechts enkele euro’s per liter.

Rivier Gorgos

Dwars door het stadje loopt de rivier Gorgos en er zijn twee stadsbruggen over deze rivier heen. Langs de rivier kun je bijvoorbeeld winkelen bij de boetiekjes of op een terras borrelen. Er wordt iedere zaterdag naast de rivier een markt gehouden, de Rastro de Jalón. Wandel lekker rond door Jalón en laat je onderdompelen in de lokale sferen!

Ligging

Rustig dorpje

Het is een vrij rustig dorp gelegen in het binnenland van de Costa Blanca. Xaló is vooral bekend vanwege de wijnteelt die rondom het dorp plaatsvindt en de wekelijkse vlooienmarkt die iedere zaterdag gehouden wordt.
Door de weeks is er in Xaló vrij weinig te doen. Je kunt er wat wandelen door de oude kern, waar Calle Mayor en Plaza de Jalón de belangrijkste plekjes van het dorp zijn.

Logo, Costa-Blanca

Eten - drinken

Er zijn genoeg leuke restaurants in Jalón te vinden. De meeste restaurants serveren de typische Spaanse keuken, met producten uit de streek. Je proeft hier de échte Spaanse sfeer en tapas. Even geen zin in Spaans eten? Geen probleem! Tegenwoordig zitten er zowel Belgen als Nederlanders die restaurant houder zijn in Jalón

Prachtige natuur

Jalón wordt omgeven door de groene vallei Vall del Pop en de rivier Goros. Daarnaast zijn er bergen, zoals de Sierra de Bernia, Penyo de la Mica. Maar ook Sierra del Forner evenals de Castellet. De natuur is er erg Spaans men vind er in het bijzonder olijfbomen, naaldbomen, wijngaarden en sinaasappelplantages. Je kunt de natuur verkennen door een wandeltocht door de bergen te maken. Maar je kunt er ook voor kiezen om op de mountainbike te stappen.

Zomer maanden

Prachtig is in de zomermaanden rivier Rio Jalón. De lage waterstand in combinatie met de vele struiken en bloemen in de rivierbedding zorgen samen voor een schilderachtig plaatje. Een goede reden om Xaló door de weeks te bezoeken kan ook een bezoek aan de wijncoöperatie zijn

Trekpleister

De trekpleister van Xaló is echter de wekelijkse vlooienmarkt. Iedere zaterdag verandert de westkant van het dorp in één grote vlooienmarkt. In total zijn er meer dan tweehonderd kraampjes en stalletjes terug te vinden op deze markt. Het is een grote publiekstrekker. Waardoor er een tijdelijk parkeerprobleem in Xaló zou ontstaan als er geen extra parkeerterreinen geopend zouden zijn.

Tijdens de vlooienmarkt zijn er gelukkig een paar parkeervelden waar je tegen betaling je auto kwijt kunt. De vlooienmarkt begint rond een uur of 8 en rond 14 uur is de markt ten einde. In het meest noordelijke deel van de markt zie je de zelfde toeristische spullen die je op heel veel andere toeristenmarkten aan de Costa Blanca ziet: Spaanse jurkjes, hoeden, namaaktassen, zonnebrillen en andere weinig originele stukken. Ook in de zuidelijke punt van de markt zie je zulke kraampjes. Het overgrote deel van de vlooienmarkt betekent snuffelen tussen oude spullen die variëren van antiek tot vintage. Over het algemeen ontstijgt het aanbod het niveau van een doorsnee rommelmarkt. Wie goed rondneust die kan nog echt met leuke spulletjes thuiskomen

Dit delen: