Dutch NL English EN French FR German DE Italian IT Russian RU Spanish ES

Guadalest

Guadalest is dat het oude dorpje op prachtige wijze in de rotsen geïntegreerd is

Video

Oude kern

In de loop der eeuwen is het dorpje uitgedijd tot buiten de natuurlijke grens die door de rotsen bepaald werd. De meeste bezienswaardigheden bevinden zich echter nog steeds binnen de oude kern. Noemenswaardig zijn behalve het kasteel. Evenals het sfeervolle marktplein als ook het stadhuis en de in barokstijl gebouwde kerk.

Oude binnenstad

De oude binnenstad is bereikbaar via een in de rots uitgehakte tunnel. In het oude dorp zijn veel leuke winkeltjes met handgemaakte producten en er zijn een aantal kleine musea zoals een etnologisch museum, een miniatuurmuseum, een zout- en pepermuseum en een speelgoedmuseum. De kerk in barok stijl is gebouwd tussen 1734 en 1753.

Musea

Musea liefhebbers kunnen twee musea bezoeken. Wie Guadalest bezoekt krijgt tevens een fraai uitzicht op het in de vorige eeuw aangelegde stuwmeer, dat al jarenlang een groot deel van de provincie Alicante van drinkwater voorziet. 
Ten slotte wie dit oude kasteel wil bezoeken zal er rekening mee moeten houden dat er nogal wat hoogteverschillen te overbruggen zijn. 
Voor mensen die slecht ter been zijn is een bezoek aan af te raden.

Ligging

Guadalest ligt in de provincie Alicante in de regio Valencia in Spanje. Vijftien kilometer ten westen van de kustplaats Calpe. Het dorpje ligt op een hoogte van 586. Het wordt in het Valenciaans El Castell de Guadalest genoemd en heeft ruim 200 inwoners. Dit authentieke dorpje is met een schitterende ligging boven de Vallei van de Guadalest rivier en het meer. Het dorp ligt in een groene bergachtige omgeving met dennen, sinaasappel- en citroenbomen. Zoals eveneens amandelbomen maar ook olijfbomen en loquat. Guadalest werd gebouwd door de Moren en ze legden in deze vruchtbare omgeving een irrigatiesysteem aan. Waarbij de rivier op verschillende plaatsen werd afgedamd en het meer is ontstaan. De huidige dam is gebouwd tussen 1953 en 1963. Aardbevingen hebben in het verleden verwoestingen aangebracht maar er zijn nu nog veel bezienswaardigheden.

Historisch monument

Dit unieke dorp is nu een historisch monument en officieel uitgeroepen tot een van de mooiste dorpen van Spanje en het is een veel bezochte toeristische bezienswaardigheid ook vanwege de korte afstand vanaf de Costa Blanca.

Moren en Spanjaarden

Belangrijk niet is dat Guadalest niet heel veer van B&B Casa Asombrosa is gevestigd. ​Ten eerste het unieke aan dit oude dorpje op prachtige wijze in de rotsen geïntegreerd is. Eveneens ligt het in het binnenland van de Costa Blanca. Eveneens goed verborgen in de bergen vindt je het oude dorpje
Terwijl het bijna duizend jaar oude dorp is geheel gesitueerd rondom het kasteel. Het kasteel is  simpelweg El Castell genaamd. En is ook jarenlang een belangrijk verdedigingspunt geweest van de Moren tegen de Spanjaarden. 
Omdat je het alleen via een uit de rotsen uitgekapte ingang kan bereiken was.  Evenals de kasteeltorens die als een kraaiennest boven de rotsen uitstaken was het eenvoudig te verdedigen. Vanaf het begin van de zeventiende eeuw zwaaien hier Spanjaarden de scepter.

Casa Asombrosa, Guadalest

Herenhuis

Het herenhuis van de Ordunas bestaat uit vier verdiepingen. Een wijnkelder in het huis is nu een museum. Daar staan onder andere schilderijen die zijn te zien van de originele lokale jaarlijkse schilderwedstrijd. In de kamers van het herenhuis zijn meubels en muurschilderingen Maar ook ornamenten en waardevolle keramische collecties uit Valencia. Die dateren uit de 16de eeuw. Er is ook een kaartenzaal, een verzameling oude wapens en een bibliotheek. Achter het huis ligt een waterbassin. In de tuin en via het huis is er toegang tot het kasteel, de kerk en de klokkentoren.

Dit delen: