Dutch NL English EN French FR German DE Italian IT Russian RU Spanish ES

Geschiedenis van Jávea

We beginnen met de geschiedenis van Jávea vanaf de XIVe eeuw. Daarvoor gaat het vooral over Islamitische nederzettingen. Vanaf de XIVe eeuw is Jávea voor het eerst als gemeenschat (dorp) erkend door Koning Jaime II.

Geschiedenis van Javea

Koning Jaime II

De eerste documenten waarin Javea  vermeld wordt dateren van de XIVe eeuw, tijdens het bewind van Koning Jaime II. In 1397 kreeg de gemeente de titel “Vila con Consell y Término” (Gemeente met Raad en Grondgebied), hoewel ze nog steeds deel uitmaakte van het Graafschap Denia.

Successieoorlog

De regelmatige piratenaanvallen zorgden ervoor dat de inwoners van Javea 2 km land inwaarts trokken en een muur omheen de gemeente bouwden die stand hield tot in 1877. Deze ruimte vormt heden de historische stadskern van de gemeente.Na de deelname in de Successieoorlog, waarbij ze de Bourbons steunde, kreeg ze als beloning de concessie voor de export van goederen en vruchten. Deze vergunning zorgde voor een grote havenactiviteit die zich ontwikkelde als motor van de economische activiteit van het dorp, eerst met de invoer van tarwe en vervolgens met de commercialisering van rozijnen. De landbouw was gedurende vele jaren de hoofdactiviteit van Javea. Tarwe, amandelen, wijndruiven, johannesbrood en olijven waren de relevantste producten van haar landbouw.

Parador van Javea

Tegenwoordig vormt het toerisme de motor van de economie van Javea, zoals van de meeste van de gemeenten aan de Costa Blanca. Hier valt vooral het residentieel toerisme uit Europa op, een activiteit dat zorgde voor een forse uitbreiding van de dienstensector, vooral op het gebied van restauratie en horeca. De toeristische activiteit in Javea ontstond in de jaren ’69, met de bouw van de Parador van Javea, de enige parador van de Costa Blanca, gelegen aan het uiteinde van het strand, Playa El Arenal.

Monumentenerfgoed

Dankzij haar rijke geschiedenis heeft Javea een zeer belangrijk monumentenerfgoed, dat in de meeste gevallen in goede staat bewaard gebleven is, noemenswaardig zijn:

• Kerk van San Bartolomé

Xabia
 • De Kerk van San Bartolomé: een gebouw in gotische stijl uit de tijd van koningin Isabella. In de Middeleeuwen was deze kerk het belangrijkste verdedigingselement en voldeed zij perfect aan haar twee functies, de bevolking beschermen en voldoen aan hun godsdienstige behoeften.

• Paleis van Antonio Bañuls

Geschiedenis, Javea, Xabia, Costa-Blanca, Archeologisch en Etnografisch Museum
 • Het Paleis van Antonio Bañuls: in de Calle Primicias treffen we het paleis-huis van Antonio Bañuls aan, lid van het hof en hofmeester van Felipe III. Thans herbergt het paleis het “Archeologisch en Etnografisch Museum”. Hier kunnen we een prachtige reproductie bewonderen van de Iberische Schat van Jávea, waarin vooral een diadeem opvalt die teruggevonden werd in een keramieken kruik in La Yuca. Het centrum beschikt over acht zalen met permanente tentoonstellingen en twee zalen voor tijdelijke tentoonstellingen.

• Kapel van Santa Ana

 • Kapel van Santa Ana: klein gebouw in gotische stijl dat in de XIVe eeuw deel uitmaakte van het hospitaal. Het is opgetrokken uit ruwe steen. Het bestaat uit een rechthoekig grondplan, opgedeeld in drie delen. Opvallend is een ronde boog aan de ingang en het kruisgewelf.

• Gemeentelijke Markthal

 • Gemeentelijke Markthal: deze ligt op de plaats van het voormalige nonnenklooster. De gemeentelijke markthal werd opgericht in 1946 met een ontwerp en een architectuur die in overeenstemming was met haar ligging.

• Casa Bolufer

 • Casa Bolufer: een gebouw met een uitgesproken sober karakter. Op de gevel vallen vooral de afwerking in ruwe steen op, de tralies en balkons in smeedwerk en het Mobila-hout. Het ligt op het kerkplein, zeer dichtbij het Gemeentehuis.

• Gemeentehuis van Jávea

 • Het Gemeentehuis van Jávea: dit ligt in de oude stadskern. Het betreft een gebouw uit ruwe steen, een gemeenschappelijk element van de oude bouwwerken in de stadskern van Jávea. Het gemeentehuis ligt op het Plaza de la Iglesia (Kerkplein).

• Kerk van de Heilige Maagd

 • De Kerk van deHeilige Maagd, La Virgen de Loreto: één van de moderne en meest geslaagde tempels. Het ontwerp bestaat uit een ovaal grondplan dat de kiel van een boot nabootst en het is opgetrokken uit materialen zoals cement en ijzer.

• Klooster Virgen de los Ángeles

 • Het Klooster “Virgen de los Ángeles”: op ongeveer 160 m boven het zeeniveau staat een klooster van de orde van de H. Hiëronymus dat beheerd wordt door één enkele pater die alle taken op zich neemt. In juli wordt er de festiviteit van de Heilige Maagd, “Virgen de los Ángeles” gevierd en dan stijgt het aantal bezoeken aan het klooster aanzienlijk.

• Kapel, La Ermita del Calvario

La Ermita del Calvario, Geschiedenis, Javea, Xabia, Costa-Blanca,
 • De kapel, La Ermita del Calvario: deze valt op door de combinatie van geometrische figuren, bekroond door een koepel van Moorse dakpannen. De kapel werd gebouwd in de XIXe eeuw en herbergt het beeld van Jezus de Nazareeër.

• Acequia de la Noria

Acequia de la Noria, Geschiedenis, Javea, Xabia, Costa-Blanca,
 • Acequia de la Noria: het betreft een kanaal, van ongeveer honderd meter lang, dat uitgegraven werd in de rots en de zee verbindt met El Saladar. Men kan het bereiken via de weg van El Arenal naar de baai, Cala Blanca.

• Torre de Ambolo, Torre Portichol, Torre Torronel

• De torens, Torre de Ambolo, Torre Portichol, Torre Torronel: de kustbewaking werd vanuit deze uitkijktorens verzekerd dankzij hun strategische ligging langs de kustlijn, Geschiedenis, Javea, Xabia, Costa-Blanca,
 • De torens, Torre de Ambolo, Torre Portichol, Torre Torronel: de kustbewaking werd vanuit deze uitkijktorens verzekerd dankzij hun strategische ligging langs de kustlijn.

• De Route van de Uitkijkplaatsen

De Route van de Uitkijkplaatsen

: een andere belangrijke trekpleister van de gemeente Jávea zijn de uitkijkplaatsen. Vanaf de kaap, “Cabo de San Antonio” tot aan het strand, “Playa de la Granadella”, treffen we veertien uitkijkplaatsen aan van waar we kunnen genieten van prachtige uitzichten op de Middellandse Zee

Jávea bezoeken

Wij geven je vijf redenen om Jávea bezoeken!

Wat zijn nu de redenen waarom u Jávea zou moeten bezoeken? De redenen waarom u een paar dagen zou moeten uitrusten bij Casa Asombrosa, in Javea. Dit vissersdorp ligt vlakbij Denia, Benissa, Benidorm, Altea, Calpe, Cale en Teulada- Moraria.
En het heeft deze vijf sterke punten:

 1. Indrukwekkende stranden en baaien. Met 25 kilometer kustlijn, de fijne zandstranden en heeft kleine maar prachtige baaien en enorme kliffen.
 2. Indrukwekkende standpunten. In de omgeving zijn er indrukwekkende uitzichtpunten met panoramische uitzichten. Waar u de schoonheid van de Middellandse Zee kunt observeren.
 3. Rijk erfgoed. De historische wijk van de stad hoort tot de belangrijkste monumenten van de Costa Blanca.
 4. Gastronomie, De keuken kan aan de Costa Blanca kan niet onopgemerkt blijven. Deze lekkere keuken is één van de grondleggers van het Mediterraan dieet met verse groenten, tomaten, olijfolie, fruit en vis.
 5. Loigeren bij Casa Asombrosa in Jávea is de beste optie. Dicht bij andere toeristische steden en bovendien met tientallen natuurlijke en recreatieve attracties

Steeds meer mensen kiezen voor een Bed en Breakfast of voor een vakantie appartement. Casa Asombrosa ligt bij dicht de natuur en kortbij de beste stranden van het schiereiland. Jávea is een van de favoriete plaatsen om een paar rustige dagen door te brengen. Want het is een van de meest spectaculaire plaats aan de Costa Blanca. Vlakbij Denia, Moraira, Benissa en Calpe.
Lees eens wat onze gasten over ons schrijven.

Wil je meer van deze artikels lezen?

Heb je ons artikel “De Geschiedenis Van JáVEA helemaal gelezen en je zou graag meet van deze artikels in je mailbox willen, dan kan je gratis inschrijven op onze nieuwsbrief. Wij schrijven niet alleen artikkels over Jávea maar over de gehele Costa Blanca. 

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Lees wat onze bezoekers schrijven over ons

    Acogedor, limpio y y encantador

  thumb Elisa
  7/12/2020

    Casa espectacular, vistas increibles, comodida absoluta, y Nadia es una gran anfitriona.

  thumb Alejandro
  8/16/2020

    Excelente!!! El lugar es increíble y Nadia es super atenta, discreta y amigable. No lo podría recomendarlo mas. Para disfrutar!!!... read more

  thumb Martin
  9/02/2020

    La casa es muy bonita y limpia, aunque la ubicación está a las afueras. En general, la estancia estuvo bien... read more

  thumb Anna
  8/20/2020

    Vistas espectaculares. Trato muy cercano por parte de Nadia. Hemos disfrutado muchísimo.

  thumb Miguel
  8/08/2020

    Gran lugar y muy amables

  thumb Jonathan Manuel
  8/05/2020

    Apartamento muy acogedor y limpio.
  Estamos muy agradecidos por el trato que nos ha dado Nadia. Ha sido súper amable... read more

  thumb Paula
  9/13/2020

    Trato increible de Nadia y su marido, nos hicieron sentir en casa, viven en una zona con unas vistas preciosas.... read more

  thumb Lorena
  8/02/2020

    My friend an I spend amazing days at this place. The host is amazing! She is super nice and kind!... read more

  thumb Mai
  7/26/2020

    Trato estupendo desde el momento en que llegamos. Nos sentimos como en casa. La casa es espectacular y súper bien... read more

  thumb Alberto
  8/09/2020

    Apartamento inmejorable con vistas increibles de Jávea. Nadia ha sido una anfitriona genial y muy atenta. Hemos estado encantados, seguro... read more

  thumb Elena
  9/06/2020
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email